1xbet betist supertotobet
Bugun...



Prof. Dr. İbrahim Atmaca: elektrikli araçlar sürücü kursu müfredatına girmeli

Elektrikli otomobillere yönelim günden güne artarken, uzmanlar bu araçları kullananların araçlarının yapısını, sürüş dinamiklerini, güvenlik tedbirlerini, bakım periyot ve usullerini ne kadar bildiğinin belirsiz olduğunu belirtiyor.

facebook-paylas
Tarih: 20-03-2024 14:47

Prof. Dr. İbrahim Atmaca: elektrikli araçlar sürücü kursu müfredatına girmeli

Konuya dikkati çeken MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, elektrikli araç sürücülerinin elektrikli araçlara ne kadar aşina olduklarının belirsiz olduğuna vurgu yaparak, “Mevcut motorlu taşıt sürücüleri kursu araç tekniği ders programı incelendiğinde, kapsamın içten yanmalı motorlu otomobil kullanıcıları için oluşturulduğu görülmektedir. Güvenli kullanım şartlarının oluşması için sürücü kursu müfredatlarına ivedilikle elektrikli araçlar ile ilgili kapsamlar eklenmeli, mevcut sürücü belgesi sahipleri ise ek eğitimlere tabi tutulmalıdır” dedi.

Elektrikli otomobillerde riskler farklıdır…
Atmaca, elektrikli otomobillerin satış ve kullanımının hızla yükseldiğini ifade ederek, “Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite
Derneği verilerine göre 2023 yılında pazar payı 2022 yılına göre hibrit araçlarda yüzde 62.8, tamamen elektrikli araçlarda yüzde 833.4 oranında artmış, 2023 yılında satılan otomobiller içerisinde yüzde 10.8 oranında payı hibrit, yüzde 7.5 oranında payı da tamamen elektrikli otomobiller almıştır. Ancak bilinmelidir ki elektrikli otomobiller yapıları gereği içten yanmalı motorlu otomobillerden birçok yönüyle farklıdır. Haliyle oluşabilecek riskler ve güvenlik tedbirleri de farklılıklar göstermektedir.” diyerek yaşanabilecek olumsuzluklara dikkat çekti.

Müfredat tamamen içten yanmalı motorlu otomobilleri kapsamaktadır…
Kullandığı araç hakkında yeterli derecede bilgi sahibi olmayan bir sürücünün, trafik güvenliği için büyük bir risk olduğunun altını çizen Başkan Atmaca, “Sürücü kurslarının müfredatları incelendiğinde kapsamın tamamen içten yanmalı motorlu otomobil kullanıcıları için oluşturulduğu, elektrikli araçlar ve kullanımına yönelik bir içeriğin bulunmadığı görülmektedir. Klasik içten yanmalı motorlu otomobil kullanıcıları bu müfredat sayesinde sürücü belgesi alma aşamasında temel konulara hâkim olabilmekte, bu sayede araç kullanımı sırasında oluşabilecek birçok arıza ve risk karşısında tedbirli olmaları sağlanabilmektedir.

Örnek vermek gerekirse, mevcut müfredatta yağ göstergesinin yanması, motorun hararet yapması gibi durumlar motorun derhal durdurulmasını gerektiren arızalar kısmında tanımlı olup, içten yanmalı motorlar ile ilgili olan bu hususlarda adaylar bilgi sahibi olmaktadır. Ancak elektrikli otomobil kullanıcıları için durum aynı değildir. Elektrikli otomobillerde güvenlik önlemleri, araçların bakımı ve bakım periyotları, özellikle de güvenli şarj yapma konularında kullanıcıların daha sürücü belgesi aşamasında bilgilendirilmesi önem arz etmektedir. Yine örnek vermek gerekirse en önemli hususlardan biri elektrikli araçlarda kullanılan Lityum iyon hücre bataryaların işleyişinde kullanıcı takibinin bilinçli olarak yapılması konusudur. Verilecek eğitimlerde güvenli kullanım için batarya ile ilgili sorunlarda kullanıcının muhakkak uzman desteği alması için yönlendirilmesi sağlanmalıdır.” diye konuştu.

Elektrikli araçların farklı sürüş dinamikleri dikkate alınmalı…
Elektrikli araçlar ani hızlanma gibi farklı sürüş dinamiklerine sahip olduğunu, dolayısıyla da eğitimlerde güvenli sürüş tekniklerinin de ele alınması gerektiğini söyleyen Başkan Atmaca, “Farklı sürüş dinamiklerinin yanı sıra elektrikli araçların sessiz çalışması da, yaya güvenliği açısından sürücüler için özel güvenlik önlemleri gerektirebilir. Bütün bu nedenlerle, sürücülerin elektrikli araçları güvenli bir şekilde kullanabilmeleri için gerekli tedbirlerin baştan öğretilmesi önem arz edecektir.” dedi.

Müfredat güncellenmeli…
Bu kapsamda sürücü kursları müfredatlarının muhakkak yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getiren MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Yenilenen müfredat ile sürücü belgesi alma aşamasında kullanıcıların elektrikli otomobillerin güvenli kullanımı hakkında bilgilendirilmeleri sağlanmalıdır. Dahası mevcut sürücü belgesi sahiplerinin de önümüzdeki süreçte elektrikli otomobillere yönelebileceği ön görülerek ara bir eğitime tabi tutulmaları gerekmektedir. Böylece bu eğitim sonunda mevcut sürücü belgeleri üzerine elektrikli otomobil kullanılabileceği işlenmeli, bu kapsamda gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ULAŞIM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI