1xbet betist supertotobet
Bugun...



Son Zamanlarda Birçok Kişiyi Etkiliyor! Nomofobi Nedir?

Nomofobi, "No Mobile Phobia" (Cep Telefonu Korkusu) kelimelerinin birleşimiyle oluşturulmuş bir terimdir. Bu terim, cep telefonlarına olan bağımlılığın veya cep telefonları olmadan kalmaktan duyulan anksiyetenin (kaygının) bir ifadesidir. Klinik Psikolog Selin Erekli konu hakkında bilgiler verdi.

facebook-paylas
Tarih: 18-03-2024 15:53

 Son Zamanlarda Birçok Kişiyi Etkiliyor! Nomofobi Nedir?

Nomofobi, "No Mobile Phobia" (Cep Telefonu Korkusu) kelimelerinin birleşimiyle oluşturulmuş bir terimdir. Bu terim, cep telefonlarına olan bağımlılığın veya cep telefonları olmadan kalmaktan duyulan anksiyetenin (kaygının) bir ifadesidir. Nomofobi, kişinin cep telefonunu kullanamayacağı veya erişemeyeceği bir durumda olma korkusuyla karakterizedir. Uzun zamandır hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan teknoloji, hızla gelişmeye devam etmektedir. Pek çok alanda bize yardımcı olup hayatımızı kolaylaştıran bir araç haline gelmiştir ve vakit tasarrufu, bilgiye erişim, iletişim gibi büyük artılar sağlamaktadır. Ancak kimi zaman bu kolaylaştırıcı araç kimilerinin yaşamının büyük bir kısmını kapsayarak gündelik yaşamlarında problemler doğurabilmektedir.Bu durum, telefonsuz kaldığında huzursuzluk, endişe ve rahatsızlık hissi yaratır. Genellikle modern teknolojinin yaygın kullanımıyla birlikte ortaya çıkan bir fenomendir ve günümüzde birçok kişinin karşılaştığı bir durumdur.

Nomofobi, cep telefonlarına aşırı bağımlılık veya telefonsuz kalma korkusu yaşayan birçok kişide görülür. Ancak özellikle aşağıdaki gruplarda daha yaygın olarak gözlemlenir:
*Gençler ve Genç Yetişkinler: Gençler ve genç yetişkinler, teknolojiye ve sosyal medyaya daha fazla maruz kaldıkları için nomofobiye daha yatkın olur. Sosyal medya platformları ve iletişim araçları genellikle bu yaş grubu arasında çok sık kullanılmaktadır.

*Yoğun İş Tempolu Kişiler: İş dünyasında veya profesyonel yaşamda yoğun tempoda çalışan bireyler, sürekli olarak işle ilgili e-postaları kontrol etme veya acil durumlarda ulaşılabilir olma ihtiyacı nedeniyle nomofobiden etkilenir.

*Teknoloji Bağımlıları: Teknolojiye ve çevrimiçi etkinliklere aşırı derecede bağımlı olan kişiler, cep telefonları olmadan kaldıklarında ciddi anksiyete yaşar.

*Sosyal Bağlantıları Güçlü Olanlar: Sosyal bağlantıları güçlü olan ve sürekli olarak arkadaşlarıyla iletişim halinde olma ihtiyacı duyan kişiler, telefonsuz kaldıklarında sosyal bağlarını zayıflayacakları endişesiyle nomofobiden etkilenir.

Nomofobi Nasıl Yenilir?
Nomofobinin belirtileri ciddi bir hal almış ve kişinin yaşamını olumsuz etkiliyor ise bir uzmana başvurmak iyi bir fikir olur. Nomofobi ile mücadele etme konusunda psikoterapi desteği ile kişi nomofobiye sahip olmasının sebeplerini, nomofobi ile nasıl mücadele edebileceğini, mücadele ederken zorlandığı yerleri keşfedebilir, bu fobiye karşı etkili ve sağlıklı bir aksiyon planı oluşturulur.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HABER ARA
HABER ARŞİVİ
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI YUKARI