Tweet |
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılmasın istemi ile TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Hasan Subaşı, 29 Nisan 17 Mayıs tarihleri arasında uygulanmakta olan tam kapanma sürecinin, esnafı, üreticiyi ve vatandaşı sıkıntıya soktuğunu dile getirdi. Subaşı, İçişleri Bakanlığı’nın Valiliklere gönderdiği kapanma genelgesinde vatandaşların ihtiyacı olan sebze ve meyveleri sadece marketlerden akşam 17.00'ye kadar satın alabildiklerini, bunun yanında semt pazarları ise tamamen yasaklandığını hatırlatarak şunları söyledi:
“Arz-talep dengesinin dikkate alınmaması nedeniyle, sebze meyve üretici çiftçi elindeki ürünü satacak alıcı bulamamaktadır. Mal alan hal esnafı, aracılar ve satıcıların ise elinde haddinden fazla tüketilemeyen ürün kalmıştır. Semt pazarların kapalı olması nedeniyle, üreticiden tüketiciye taze ürünler gitmiyor, üretici çiftçi hale getirdiği elindeki sebze ve meyveyi zararına dahi satacak alıcı bulamadığı için çöpe döküyor. Esnafın kapandığı, ekonomi çarklarının yavaşladığı, ekonomik sıkıntıların ve buna bağlı bunalım ve faciaların yaşandığı bir dönemde çiftçi zararda malını çöpe döküyor, ihtiyaç sahibi bu ürüne ulaşamıyor, markete gidenler ise yüksek fiyattan ürün almak zorunda kalıyor”
Hasan Subaşı, böylesi bir çarpıklığın ancak yerel belediyelerle işbirliği ile giderilebileceğini de belirterek, çözüm önerisini şöyle dile getirdi:
“Semt pazarlarının haftanın bir günü açılmasının doğuracağı insan yoğunluğunun engellenmesi amacıyla semt pazarlarının haftanın her günü açık olması; yerel yönetimlerin bu konuda yetkilendirilmesi ve koordinasyon sağlanarak bu ürünlerin israfının önüne geçilmesi acilen gerekmektedir”
Subaşı bu bilgiler ışığında Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:
Semt Pazarlarının haftanın bir günü değil her günü açık olacak şekilde bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?
8 Mayıs 15 Mayıs cumartesi günleri semt pazarlarının açılmasına izin verilmesi olumlu bir adım sayılsa da 15 Mayıs öncesi 13,14 Mayıs günleri, toptancı haller bayram nedeniyle kapalı olduğu için semt pazarları ürün temin edemeyecektir. Bu ayrıntıların planlanması için belediyeler ve derneklerle koordinasyon düşünülmedi mi?
Yerel yönetimlerin yetkilendirilmesi ve koordinasyon sağlanması konusunda bir çalışmanız var mıdır?